Știm că depozitele și camerele de refrigerare sau de congelare păstrează alimentele și alte produse la temperaturile setate, utilizând energia electrică. Dar o parte majoră a modului în care funcționează sistemele de refrigerare este datorată unei substanțe chimice numite agent frigorific.
Definirea termenului de agent frigorific
Agentul frigorific este un material chimic lichid care face parte dintr-un ciclu de căldură. Astfel într-o zonă se realizează schimbul de căldură, iar în alta evacuarea energiei termice.
Tipuri de agent frigorific
Cel mai răspândit agent frigorific în 1980 a fost CFC, de multe ori numit Freon. Acesta era un brand al agentului frigorific R12. Acesta este un grup de chimicale care conține: carbon, flor și clor.
CFC-urile au fost înlocuite cu hidroclorofluorocarburi cunoscute în mod obișnuit ca HCFC în anii 2000.
HCFC este cunoscut și ca R22. Acesta conține clor. Ca observație, majoritatea aparatelor de aer condiționat încă mai funcționează cu acest tip de agent frigorific.
Mai nou, pentru a elimina și clorul, s-a ajuns la HFC (Hydro Fluro Carbons) care nu deteriorează stratul de ozon. Cele mai cunoscute sunt R410A, R32 (pentru aparatele de aer condiționat) și R134A (pentru frigidere). Dar cele mai eco-friendly cu stratul de ozon sunt R600A (Isobutane= Izobutan) și R290 (Propane=Propan).
Deoarece amoniacul, dioxidul de carbon, glicolul și propanul sunt substanțe care apar în mod natural, ele sunt numite lichide naturale. Tipurile de depozitare frigorifică care utilizează lichide naturale sunt utilizate în instalații relativ mai mari, cu tonaj mare, deoarece au costuri de operare reduse. Depozitele frigorifice care utilizează dioxid de carbon, amoniac și glicol devin din ce în ce mai utilizate pe scară largă datorită naturii lor ecologice.
Atunci când se alege un agent frigorific se ține cont de proprietățile sale termodinamice, de natura nedistructivă și de securitate (non dăunătoare și incombustibilă).
Necesitate agent frigorific
Creșterea microorganismelor este influențată și de conținutul de umiditate din aerul înconjurător. Pentru a nu fi afectată calitatea alimentelor trebuie să se controleze umiditatea în mod constant.
Într-o atmosferă cu umiditate scăzută, umezeala va fi îndepărtată din produs, ceea ce face ca acesta să piardă atât în greutate, cât și din calitate. Pentru a asigura continuu conținutul adecvat de umiditate, trebuie să menținem o temperatură constantă.
Pentru o temperatură și o umiditate constantă se utilizează agentul frigorific care se deplasează între două serpentine încorporate într-un sistem, unul în interiorul și celălalt în exteriorul conductelor de ramificare a agentului frigorific.
Astfel, agentul frigorific este necesar pentru buna funcționare a frigiderelor, congelatoarelor, camerelor de refrigerare și congelare, a depozitelor frigorifice.
Înlocuire și Manipulare agent frigorific
Dacă o cameră frigorifică nu mai funcționează în parametrii stabiliți sau nu mai pompează aer rece ca înainte, ar putea exista șanse de o scurgere a agentului frigorific. În plus, dacă presiunea variază, ar putea deteriora compresorul.
În aceste condiții, se recomandă să remediați problema cât mai repede. Existența acestuia poate fi periculoasă fără o manipulare expertă. Astfel, îndepărtarea agentului frigorific trebuie efectuată numai de un expert, cum ar fi un tehnician frigorific.
Concluzii
Pe lângă costul de achiziție a unui agent frigorific ecologic este important să se ia în considerare eficiența și costul de funcționare a camerei sau depozitului frigorific. Impulsul actual la nivel național pentru un consum mai eficient de energie a determinat și ca majoritatea camerelor și depozitelor frigorifice pe care le realizăm să fie mult mai eficiente din punct de vedere energetic și sustenabile fără a afecta calitatea acestora.